portfolio

Jezelf Dragen

 

Achter de poort van het voelen van je zwakheid, ligt je kracht.
Achter de poort van het voelen van je angst, ligt je veiligheid.
Achter de poort van het voelen van je eenzaamheid, ligt het vermogen tot liefhebben.
Achter de poort van acceptatie van je gemis, ligt je vervulling nu.
(vrij naar Eva Pierrakos)

Als je je gedragen voelt, kan je ontspannen en verzachten en met meer overgave en vertrouwen in het leven staan. In deze workshop onderzoeken we hoe jij je gedragen voelt door anderen, door het leven, maar ook hoe jij jezelf draagt. Ook jij kan immers de vaardigheid ontwikkelen om jezelf te dragen, om een bedding  te creëren in jezelf, waar je al je gevoelens kunt ontvangen, doorvoelen en dragen, zowel de vreugdevolle als de lastige. Je hoeft daarvoor niets aan jezelf te veranderen of te verbeteren. Het volstaat te leren dat je aanwezig kunt blijven bij elk gevoel dat in je leeft. Met kleine stapjes kun je het vertrouwen opbouwen dat jij niet verdwijnt als je een moeilijk of lastig gevoel ruimte geeft.

‘Jezelf dragen’ is geen kwestie van jezelf met hardheid of ijzeren discipline te lijf te gaan. Het betekent ook niet dat je alles lijdzaam (ver)draagt of ontkent en probeert weg te stoppen. Integendeel: het betekent vriendelijk zijn voor jezelf en jezelf ontvangen in al zijn aspecten, ook het kwetsbare en onvervulde. Deze verbondenheid met jezelf opent de weg naar verbinding met de ander en het groter geheel.

Het vermogen om jezelf te dragen, verschaft je autonomie en vrijheid. En juist daardoor wordt het mogelijk écht in verbinding te treden in plaats van in “bindingen” te blijven steken. Autonomie in jezelf en echte verbinding met de ander lijken paradoxaal, maar ze gaan in feite hand in hand.

Jezelf dragen betekent: een bedding in jezelf creëren, gepast steun vragen en ontvangen, de moed ontwikkelen om op jezelf te staan en openstaan voor de kracht van het grotere geheel.

De workshop is ervaringsgericht opgebouwd. We maken gebruik van lichaamsgerichte, creatieve en meditatieve werkvormen. We maken ruimte voor uitwisseling en deelrondes.

In deze workshop leer je:

  • Aanwezig zijn bij jezelf
  • Je lichaam en adem als anker gebruiken
  • Verschillende perspectieven om naar jezelf te kijken
  • Vriendschap sluiten met je gevoelens en jezelf ontvangen
  • Verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens en behoeften
  • Omgaan met kwetsbare gevoelens en onvervulde behoeften
  • Trouw zijn aan jezelf en de moed om alleen te staan
  • Verbondenheid met jezelf, de ander en het grotere geheel

“Alles wat je niet wilt ervaren, draag je met je mee”. (Isaac Shapiro)

“Als je elke emotie die opkomt, uitnodigt om zo lang te blijven als ze wil, dan kun je in vrede zijn voor de rest van je leven”. (S. Golden)

Terug naar overzicht

datum
locatie
begeleiding
Sammy Vienne & Johanna Descamps
prijs
inschrijven
Date
28/08/2021
Category
Persoonlijke ontwikkeling
Client