portfolio

Met zachte ogen naar jezelf kijken

 

Over schuld en schaamte en jezelf vergeven.

Veel mensen ervaren gevoelens van schuld en schaamte. Je kan ze een heel leven met je meedragen en er onder gebukt gaan. Ze kunnen je belemmeren om keuzes te maken, je grenzen aan te geven, contact te maken, …

Gevoelens van schuld en schaamte hebben hun oorsprong in oordelend denken. Goed en fout, lief en stout (wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe), mooi en lelijk, …  Wie fout doet verdient straf en moet zich schamen. Het lijkt alsof er iemand over je schouder meekijkt naar wat je wel of niet doet en jou zegt wat hoort en niet hoort.

Schuld en schaamte brengen ons uit evenwicht. Vaak voelen we woede en frustratie en raken we het contact met onszelf kwijt. Ze maskeren dieper liggende gevoelens zoals machteloosheid en verdriet. Ook diepere behoeften zoals begrip, erkenning en misschien een diep verlangen naar (zelf)mededogen en zachtheid… komen in het gedrang.

In deze cursus hebben we aandacht voor hoe je schuld en schaamte kan ombuigen naar een waardevolle ontmoeting met jezelf en de ander en hoe je (opnieuw) ten volle in het leven kan staan. Jezelf vergeven is dan een liefdevolle keuze. Verbindende Communicatie van Marshall Rosenberg is hierbij een belangrijke inspiratiebron en een respectvolle zienswijze om met deze kwetsbare thema’s om te gaan.

Dit gaan we oefenen aan de hand van concrete situaties en voorbeelden van de begeleiding en de deelnemers. Dit alles in een sfeer van respect waar ernst, speelsheid en humor elkaar afwisselen.

Deze workshop wordt vorm gegeven en begeleid door Martine Bal; zij is een gewaardeerde collega waar ik vaker mee samenwerk.

Martine staat nieuwsgierig en gulzig in het leven en houdt van diepgang. In haar leven en werk zoekt ze naar zingeving en betekenis die ze op een creatieve en speelse manier vorm geeft. Ze is gepassioneerd door communicatie en wat zich afspeelt tussen mensen. Verbinding is het rode-draad-thema dat nooit ver weg is. 

Mocht je vragen hebben of indien de prijs een belemmering is, neem gerust contact op met Martine Bal – martinebal.bm@gmail.com (0498/11 69 83 ).

Terug naar overzicht

datum
locatie
begeleiding
prijs
inschrijven
Date
29/01/2020
Category
Persoonlijke ontwikkeling
Client