portfolio

Wij zijn morgen

 

De binnenkant van klimaatverandering

“Wat antwoord ik mijn kinderen als ze mij op een dag vragen wat ik gedaan heb aan de klimaatcrisis?” (Richard Stiegler)

De klimaatverandering is voor de mensheid één van de grootste uitdagingen ooit. Zelfs als we het tij nog kunnen keren, zal dit enkel kunnen met diepgaande veranderingen in ons persoonlijk en maatschappelijk leven.

Ons leven en het leven van onze nakomelingen zal wellicht radicaal overhoop gegooid worden: hitte, droogte, stijgende zeespiegel, honger, sociale conflicten, vluchtelingen, …

De mogelijk dreigende catastrofe fungeert als een soort shock en roept allerlei diepe gevoelens op: machteloosheid, onzekerheid, schuldgevoel, angst, ongeloof, verbittering, wanhoop, boosheid, … maar evengoed engagement, inzet, betrokkenheid.

Ook al speelt de klimaatverandering zich af in de buitenwereld, ze heeft zeer veel impact op onze binnenwereld. Innerlijke en uiterlijke transities gaan hand in hand.

In deze reeks onderzoeken we de binnenkant van de klimaatverandering: we exploreren de emotionele, psychologische en existentiële (spirituele) aspecten die bij onszelf aangeraakt worden. Hoe gaan we om met onze (tegenstijdige) gevoelens die de klimaatcrisis bij ons oproept? Hoe kunnen we ons bewustzijn ‘open’ houden in een stresserende tijd van onzekerheid en diepgaande verandering? Hoe kunnen we onze innerlijke verbinding en onze ervaring van deel-van-het-geheel-zijn bewaren?

Deze workshop is geïnspireerd door inzichten en methodieken van Joanna Macy (Actieve Hoop) en Richard Stiegler (Klimaatverandering en innerlijke grenzen).

Begeleiding: Sammy Vienne
Sammy Vienne is sociaal-pedagoog en een ervaren coach, trainer en levensloopbegeleider. Hij verdiepte zich in biografisch werk, persoonlijke groei en zijnsontwikkeling. Hij is geboeid door de wisselwerking tussen het persoonlijke en het maatschappelijke en laat zich inspireren door boeddhistische en ecologische invalshoeken.

 

 

 

Terug naar overzicht

datum
locatie
begeleiding
Sammy Vienne
prijs
inschrijven
Date
19/01/2020
Category
Persoonlijke ontwikkeling
Client