Thema Eenzaamheid

De laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd in het thema eenzaamheid.
Na 10-tallen workshops op dit gebied, schreef ik recent een boek waarin ik mijn inzichten, oefeningen en exploraties bundel.

Klein boekje over eenzaam zijn.
Troostende en tegendraadse inzichten en exploraties.
(Antwerpen: Witsand Uitgevers)
 
Je kan het boek bestellen bij De Parel (20 euro + evt.  verzendingskosten): stuur een mail met je adresgegevens naar info@parelsgewijs.be. 
 

Het boek

Eenzaamheid hoort bij het leven. Ieder van ons staat (ooit) voor de uitdaging om met dit levensthema te leren omgaan.

Dit boekje bevat geen vaccin tegen eenzaamheid. Eenzaamheid is een complex thema; simpele oplossingen zijn er niet. De auteur nodigt uit tot een avontuur: zie je eenzaamheid niet langer als een vijand, maar leer ze van binnenuit kennen. Op een wonderlijke manier onthult deze reis naar binnen nieuwe wegen om de ervaring van eenzaamheid vruchtbaar te maken voor je ontwikkeling als mens.
Doorspekt met eigen ervaringen en met mildheid en wijsheid, leidt Sammy Vienne je door de doolhof van eenzaamheidsgevoelens die bij het avontuur van het leven horen. Met een groot geloof in de groei- en ontwikkelingsmogelijkheden van ieder mens, schetst hij troostende en tegendraadse inzichten, oefeningen en meditaties.
Dit boek richt zich tot al wie, persoonlijk of professioneel, wil leren navigeren in het land van eenzaamheid.

“Tijdens mijn zoektocht om van mijn eenzaamheidsgevoelens af te komen, ontdekte ik paradoxaal genoeg dat de manier om dit te bereiken er net in bestond ze toe te laten, ze te exploreren en me ermee te verbinden.” (Sammy Vienne)

Dit is wat mensen zeggen die met de exploraties en werkvormen uit dit boek gewerkt hebben:

“Eenzaamheid was voor mij een groot vijandig monster; ik heb nu ontdekt dat je er niet dood van gaat.” (Ilse)
“Ik neem mij voor om veel meer te genieten van de dingen die ik alleen doe.” (Veerle)
“Eenzaamheid kan ik nu zien als een entiteit in mijn leven. Het is er naast alle andere gevoelens. Ik ben er niet meer bang voor.” (Charlotte)
“Mij laten dragen door de aarde, dat is een belangrijke ontdekking voor mij.” (Martine)
“Ik heb geleerd om vrede te nemen met alleen-zijn en mezelf liever te zien.” (Franky)
“Ik vond hoop en moed om te leren gelukkig te zijn met mezelf.” (Nina)

 

Exploraties en meditaties

In mijn boek vind je heel wat exploraties en werkvormen die je voor jezelf kunt doen als je met eenzaamheid worstelt. Enkele van deze oefeningen hebben de vorm van een geleide meditatie. De begeleidende stem om deze meditaties in alle rust te doen, kun je hieronder beluisteren:

Hoe voelt eenzaamheid in je lichaam?
Je roept positieve en negatieve ervaringen met eenzaamheid op en doorvoelt hoe dit op je lichaam inwerkt. (14min)

 

Eenzaamheid als gast uitnodigen
Door jouw eenzaamheid met open vizier tegemoet te treden, ontstaat er contact en leer je ze van binnenuit kennen (geleide visualisatie). Thee drinken met je demonen, zoals een chinees gezegde luidt. (16min)

 

Lastige eenzaamheidsgevoelens toelaten
Deze meditatie brengt je in contact met (lastige) gevoelens die gepaard gaan met eenzaamheid (to relax in hell, is the way to paradise) (15min)

 

Vriendschapsmeditatie met jezelf
Een vriendelijke relatie met jezelf ontwikkelen. (17min)

 

Bergmeditatie
De bergmeditatie helpt om jouw verbinding met de aarde en het grotere geheel te versterken. Daardoor kun je vanuit een dieper perspectief naar jezelf en je eenzaamheid kijken. (16min)

 

Het is best om eerst het boek te lezen, zodat je doel en visie van deze exploraties en meditaties kunt begrijpen. Heb je vragen over één van deze werkvormen of wil je een ervaring delen, neem dan gerust contact op: info@parelsgewijs.be

 

Workshops en lezingen

Wil je graag een workshop of lezing over eenzaamheid volgen? Kijk dan op de Workshop-pagina op deze website.